Ev Yapımı Ekler Tatlısı Tarifi
Fransız mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan ekler, evde de kolaylıkla yapılabilir. İşte adım adım ekler tatlısı yapımı için bir rehber.
Malzemeler
Ekler Hamuru İçin:
- 125 ml su
- 125 ml süt
- 100 gram tereyağı
- Bir tutam tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- 150 gram un
- 4 adet yumurta
Kreması İçin:
- 500 ml süt
- 4 yemek kaşığı un
- 130 gram şeker
- 2 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
Üzeri İçin:
- 100 gram bitter çikolata
- 50 ml krema
Yapılışı
Hamurun Hazırlanışı: Süt, su, tereyağı, tuz ve şekeri bir tencerede kaynatın. Unu ekleyin ve hızlıca karıştırarak pişirin. Hamur topak topak olmaya başlayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan hamura teker teker yumurtaları kırın ve her birini iyice yedirin.
Kremanın Hazırlanışı: Bir tencerede sütü kaynatın. Başka bir kapta un, şeker ve yumurta sarılarını çırpın. Kaynayan süte yavaşça ekleyin ve sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Vanilyayı ekleyin ve soğumaya bırakın.
Pişirme: Hamuru sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt serili tepsiye uzun şeritler halinde sıkın. 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Pişen eklere soğuduktan sonra krema doldurun.
Çikolata Sosunun Hazırlanışı: Çikolatayı benmari usulü eritin ve içine kremayı ekleyip karıştırın. Eklere bu sosu dökün.
Sunum Önerisi
Hazırladığınız eklere pudra şekeri serpebilir veya yanında dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.