Anadolu’nun Sıcak Dokunuşu: Ezogelin Çorbası Tarifi

Ezogelin Çorbası: Anadolu’nun Sıcak Dokunuşu

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan ezogelin çorbası, hem besleyici hem de oldukça lezzetlidir. Mercimek, bulgur ve pirinç gibi sağlıklı tahılların yanı sıra, Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarıyla hazırlanan bu çorba, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, bereketli ve şifalı bir seçenektir.


Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 4 yemek kaşığı bulgur
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  1. Tereyağı ve sıvı yağı bir tencerede ısıtın.
  2. Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın ve tencerede orta ateşte, soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar kavurun.
  3. Yıkanmış ve suyu süzülmüş kırmızı mercimek, bulgur ve pirinci ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
  4. Üzerine sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp, mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
  5. Ayrı bir tavada sıvı yağı ısıtın, unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
  6. Domates salçasını ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu ilave edip kaynatın.
  7. Hazırladığınız sosu, pişen mercimeklere ekleyin.
  8. Nane, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu da ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatın.
  9. Gerekirse kıvamını ayarlamak için sıcak su ekleyebilirsiniz.

Sunum Önerisi:

Ezogelin çorbasını sıcak servis yapın ve üzerine bir miktar limon suyu sıkarak lezzetini artırın. Yanında taze pişmiş bir dilim ekmekle servis edebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski