Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi

 Pazı Sarması: Davet sofralarının göz bebeği olan pazı sarması, hem zeytinyağlı hem de etli versiyonlarıyla sofralarımızı süslüyor. İşte pazı sarması hakkında bilmeniz gerekenler:

Tarihçe

Pazı sarması, Anadolu mutfağının köklü lezzetlerinden biridir. Yaprak sarmaları arasında asma yaprağına alternatif olarak kullanılan pazı yaprakları, lezzetli ve besleyici bir dolma çeşidini oluşturur.

Tarif

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi

Malzemeler:

  • 3 demet pazı yaprağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 10-15 dal maydanoz
  • Baharatlar: kekik, kuru nane, pul biber, tuz, karabiber
  • Sos için: 1,5 - 2 su bardağı sıcak su, 2 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

  1. Pazı yapraklarını saplarından ayırın ve kaynar suya 30 saniye tutun. Ardından soğuk suya alıp dinlendirin.
  2. Kıyma, ince doğranmış soğan, baharatlar, pirinç ve bulguru yoğurun.
  3. Pazı yapraklarını kesin ve iç harçla sıkı sıkı sarın.
  4. Tencerenizin zeminine kalın damarlı yaprakları dizin. Üzerine sarmış olduğunuz pazıları sırayla yerleştirin.
  5. Sos malzemelerini karıştırıp tencereye ekleyin. Kısık ateşte pişirin.
  6. Afiyetle servis edin.

Etli Pazı Sarması Tarifi

Aynı adımları izleyerek iç harcını kıyma ile hazırlayın ve pazı yapraklarına sarın. Sosunda et suyu veya domates sosu kullanabilirsiniz.

Sunum Önerileri

  • Zeytinyağlı pazı sarmasını limon dilimleriyle süsleyerek servis edebilirsiniz.
  • Etli pazı sarmasını yoğurt veya cacık eşliğinde sunabilirsiniz.

Püf Noktaları

  • Pazı yapraklarını seçerken küçük olanları tercih edin.
  • Yaprakları haşlamadan önce kısa süre kaynatın ve soğuk suya alın.
  • Sarmaları sıkıca sarın ve tencereye düzgünce yerleştirin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski